Održavanje bazenske vode

2018-03-20 08:17:38 by

Poravnavanje pH vrijednosti

Prvo i najvažnije pravilo je da je pH vode neutralan. To znači da vrijednost pH u vodi treba biti u granicama od 7,1 - 7,4. Ukoliko je pH niži od 7,2 ili viši od 7,4 sredstva dodana u vodu radi održavanja čistoće vode neće delovati punim intenzitetom. U takvim slučajevima voda je podložna razvoju bakterija, algi i ostalih mikroorganizama. Da biste imali čistu vodu te izbjegli oštećenje dijelova bazena koji nisu otporni na koroziju, redovno kontrolišite pH vrijednost u vodi. Vrijednost pH u bazenskoj vodi najlakše provjeravamo pomoću priručnog mjerača sa reagentnim tabletama, a za one zahtijevnije postoji i elektronski mjerač pH vrijednosti.

Ako je pH vrednost previsoka, znači više od 7,4 u vodi dolazi do stvaranja mineralnog taloga (bijele naslage u bazenu), pečenja očiju i svrabeža kože. U vodu po uputama na pakiranju dodajte pH minus granulat. U plastičnu posudu ulijemo bazensku vodu, umiješamo pH minus granulat i tako pripremljnu otopinu ulijemo u bazen na nekoliko mjesta. Količina od 1,5 kg granulata dovoljna je da u 100 m³ bazenske vode vrijednost pH spustimo za cca. 0,2.

Za pH vrijednost koja je preniska, znači manja od 7,2 voda je kisela, može doći do korozije metalnih dijelova filtra, grijača i sl. U plastičnu posudu ulijemo bazensku vodu, umiješamo pH plus granulat i tako pripremljnu otopinu ulijemo u bazen na nekoliko mjesta. Količina od 1 kg granulata dovoljna je da u 100 m³ bazenske vode vrijednost pH povisimo za cca. 0,2.

Zaštita od algi:

Alge su jednostavni organizmi sposobni za fotosintezu, koji rastu i razmnožavaju se u za to pogodnim uvijetima, a bazenska voda, ako nije tretirana je idealna podloga za to. Alge nisu štetne i kao takve nisu izvor infekcija, ali odumrle alge služe za hranu bakterijama. S vremenom alge postaju otporne na hlor, pa ih samo dodavanjem hlora nismo u mogućnosti otkloniti, nego je potrebno dodavanje algicida. Algicid je specijalno sredstvo namjenjeno za zaštitu bazenske vode od razvoja algi, sprečava njihov rast i razmnožavanje. Postoje dvije vrste algicida, nepjenušavi i blago pjenušavi.

Algicid, ukoliko nije drugačije navedeno u uputama na pakiranju, dodajemo jednom nedeljno 100g na 10m3 vode izravno u bazen. Ukoliko se dogodi da se alge počnu množiti dodamo 200-300g na 10m3 vode izravno u bazen.

Dezinfekcija vode:

Radi ugodnijeg kupanja voda u bazenu je često temparature više od 20°C. Toplina vode je pogodna za razvoj bakterija i bez adekvatne hemijske zaštite razvoj bakterija je nemoguće izbjeći. Za dezinfekciju bazenske vode najčešće se upotrebljavaju sredstva na bazi hlora ili aktivnog kiseonika. Ta sredstva dolaze u granulama, tabletama ili tekućem obliku i uspešno uništavaju klice i bakterije. Kod normalnih uveta koncentracija prostornog hlora u vodi treba biti od 0,3 do 1 mg/l bazenske vode. Bez obzira na to u kojem obliku koristili hlor, treba paziti da ga u vodi uvijek ima dovoljno da uništava bakterije i da voda bude čista.

Osim hlora u tabletama, postoji i brzo topiv hlor granulat koji se najčešče upotrebljava za šok hlorisanje bazenske vode. Šok hlorisanje obavljamo kada je voda u bazenu punjena iz nekog drugog izvora vode, a ne iz vodovoda (pr. punjenje kišnicom, vodom iz bunara i sl.), ali također je dobro obaviti šok kloriranje svakih 14 dana, radi bolje dezinfekcije vode i zaustavljanja razvoja algi. Količina hlor granulata koja se preporuča kod obavljanja šok hlorisanja je 20g/m³, odnosno koncentracija slobodnog hlora u vodi za šok kloriranje treba biti 1,5 mg/l.

Blog template built for alfa.co.rs Alfa Bazeni

by mesarosnenad@gmail.com